Elisabeth Moss hollywoodi sztár szcientológusnak és feministának vallja magát

983

Elisabeth Moss “A” kategóriás hollywoodi színésznőt, 1990-től, 8 esztendős korától kezdve láthattuk a filmvásznon különböző sorozatokban, játékfilmekben. 13 évesen már a Walt Disney Productions-szel állt szerződésben, és karrierje egyre csak felfelé ível.

Magánszemélyként a végtelenségig optimista, amikor mások személyiségéről vagy motivációiról kérik ki véleményét a riporterek. Ezt a személyiségjegyét viszi bele szerepeinek karakterébe is. Ez a fajta pozitív, vak hit, amit embertársaiba vet, lehetővé teszi számára, hogy besétáljon az oroszlán barlangjába, és megszelidítse az egyébként agresszív vadállatot.

A sztár letagadhatatlanul történelmet írt, és belépett a halhatatlan művészek halljába A szolgálólány meséje (The Handmade Tale) sorozatban nyújtott kiváló alakításával, amely 5 Emmy-díjat és 2 Golden Globe-ot hozott neki, ezek egyikét a “legjobb televíziós dráma” kategóriában.

A sorozat Margaret Atwood bestseller novellájára épül. A szolgálóleány meséje a jövő Amerikájában, az ultra-konzervatív Gilead köztársaságban játszódik. A zsarnoki megszorítások főleg a nőket érintik: az ország vezetői a gyerekek születéséhez szükséges inkubátoroknak tekintik őket. Az atmoszféra szennyezettsége miatt az asszonyok többsége meddő. A termékeny nőket az uralkodó elit kisajátítja, hogy gyerekeket szüljenek nekik.

“Úgy érzem, mindig, amikor erős, összetett személyiségű asszonyt alakítok, a »feminista« művész kategóriába helyeznek.

A magánéletemben a visszafogott férfiakhoz vonzódom. Viszont drámai megfontolásból sokkal izgalmasabbnak tűnik a sötét oldal. Úgy érzem, van valami, ami vonzza a figyelmet egy intelligens, erős nővel kapcsolatban, aki azért igényli a törődést, gondoskodást, és időnként bizonyos típusú férfiakhoz vonzódik.”

ELÉG BÁTRAK VAGYUNK, HOGY FELEMELJÜK A SZAVUNKAT AZ INTOLERANCIÁVAL ÉS IGAZSÁGTALANSÁGGAL SZEMBEN

A díjátadón Moss a következő szavakkal fejezte ki köszönetét Atwood írónő és más asszonyok felé: “Elég bátrak vagyunk, hogy felemeljük szavunkat az intoleranciával és igazságtalansággal szemben. Többé már nem a forgatókönyvek üres, fehér margóján élünk. Többé nem a szavak közti szünetekben élünk. Mi vagyunk a történet, és magunk írjuk a sorsunkat.”

A díjátadót követően a Twitteren egyik követője felhozta a Szcientológia témáját, így a reflektorfény erre a témára irányult.

Elisabeth Moss második generációs szcientológus, szcientológus környezetben nevelkedett, és azóta is a Szcientológia Egyház közösségének tagja. Édesanyja egy Blues zenekar harmonikása volt, édesapja zenészeket menedzselt. Zenészek között nőtt fel, bluest és jazzt hallgatva, emellett imádta a balett-órákat.

A Twitteres provokációra válaszul olyan őszinte szenvedéllyel beszél vallásáról, hogy sugárzik róla, tudja, miről beszél és tiszta a szíve: “A vallásszabadság, a vallási tolerancia, a valóság megértése, az egyenlő jogok megteremtése minden rassz számára, a vallás és a hitvallásom mérhetetlenül fontosak a számomra. Valószínűleg a legfontosabbak. Ezért is lehetséges, hogy a Szolgálóleány meséje és Gilead ennyire közel állnak hozzám. Szívből át tudtam érezni a történetet.”

Elisabeth Moss