Börtön vár a Szcientológia Egyház oldalát megtámadó Hackerre

1490

Az ítélet 1 év letöltendő büntetés, és több mint 5.000.000 Ft-nak megfelelő összegű kártérítés.

A második amerikai került börtönbe 2 évvel ezelőtt a Szcientológia Egyház elleni, nagy közfelháborodást keltő DDoS* támadás miatt.

A 20 éves bűnelkövető, Brian Thomas Mettenbrink Grand Island-ről, Nebraska államból származik. Tettéért 1 évig tartó szabadságvesztésre, valamint több mint 5.000.000 Ft-nak megfelelő kártérítésre kötelezték a Hubbard-féle egyház ellen, számol be az amerikai “Associated Press” elnevezésű nonprofit hírügynökség tudósítója a hétfői ítélethirdetésről. Metterbrinket már korábban bűnösnek ítélték a rossz hírnevű Anonimus csoport nevében az egyház internetes cenzora elleni támadás miatt.

Miután a korábbi bűncselekményben egyértelműen bűnösnek bizonyult, az ítélet enyhítése érdekében  Mettenbrink a bíróság tudomására hozta, hogy az Anonymus társaság e célra létrehozott szoftverét használta az üzenőfal felületről, hogy hasznavehetetlen adattömeggel bombázza a Szcientológia weboldalakat. Mettenbrink és társai erőfeszítesinek eredményeképpen néhány weboldal átmenetileg elérhetetlenné vált 2008 januárjában. A támadások közvetlenül azután indultak, hogy az egyház egy díjátadó ünnepségen felvett Tom Cruise-video eltávolítását követelte.

Az USA kalifornia kerületi bírója, Gary Feess a Szcientológia elleni kibertámadásokat “gyűlölet által motivált” bűncselekményekhez hasonlította.

Mettenbrink a második bűnös, akit a támadások miatt börtönbüntetésre ítéltek. A New Jersey-ben található Veronából származik Dmitriy Guzner, akit 1 évvel korábban, novemberben börtönöztek be, miután bevallotta bűnrészességét a Szcientológia Egyház weboldalai ellen elkövetett kibertámadásokban.

Mivel van nemzetközi precedens az efféle bűncselekmények jogos megtorlására, a híreket nagy érdeklődéssel követi nyomon a sajtó és a nagyközönség. Az elmúlt hónapokban  történt, jogtalan akciók következtében egyre bővül a fejlemények iránt érdeklődők száma. Joggal merül fel a kérdés, mi lesz a magyarországi hackerek sorsa? Lesz-e vajon hazai precedens a kiber-bűncselekmények megtorlására?

*DDoS támadás: Internetes támadás, amely lelassítja vagy összeomlasztja és leállítja a megtámadott honlapot, így a felhasználók nem tudják elérni az internetes tartalmat.