Mik az emberi jogok? Te ismered őket?

408

Érdekes, de ha a legtöbb embert megkérdezzük, csak nehezen, esetleg egyáltalán nem tudják megválaszolni a fenti kérdést, ráadásul rengeteg további bizonytalanság felvetődik.

Mik az emberi jogok? Ki ismerte fel őket és hogyan változtak a történelem során? Miért jöttek létre és ki vagy kik foglalták ezeket később össze? Hányféle jogod van? Mit jelentenek?

Hogyan lehet az, hogy a történelem során több személy is hangoztatott egyes jogokat, de nem ugyanazokat?

Az emberi jogok kérdése érzékeny téma. Érezted már úgy, hogy elmondanád a saját nézőpontod, esetleg lenne egy építő ötleted az iskolában, a munkahelyeden, a magánéletedben, de nem mersz róla szólni?

Ha bántottak, megvertek, megszóltak a vallásod miatt, elolvasták a személyes leveleidet, megtiltották, hogy találkozz egy barátoddal, visszaéltek a személyes adataiddal, minden esetben megsértették egy alapvető jogodat. Ezenkívül még számos emberi jog van, melyeket érdemes megismerni.

Ha tisztában vagy a jogaiddal, akkor megtudod, hogy mit tehetsz meg, illetve – ez a legfontosabb – veled mit NEM tehetnek meg. Elérsz az önbizalom egy olyan szintjére, ahol nem bánthatnak. A tudás magabiztosságot ad.

Egy rövid film segítségével megismerheted, mik az emberi jogok: