Londonban is tiltakoztak a Magyarországon történő emberi jogi sérelmek ellen

358

Október 26-án néhány tucatnyi angol és magyar szcientológus gyűlt össze a Magyar Nagykövetség előtt Londonban, hogy békés demonstrálásukkal kifejezzék egyet nem értésüket azzal kapcsolatban, hogy a rendőrség, az adatvédelmi hatóság és az adóhatóság minden előzetes bejelentés nélkül megszállta a Szcientológia Egyház budapesti épületét, napokig nem engedték a vallásgyakorlást és gyónási titkokat tartalmazó dossziékat foglaltak le, majd ezekből nyilvánosságra hoztak részleteket.

Az ügy érdekessége, hogy 2013. december 11‑én az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága egyhangú, mérföldkő jelentőségű ítéletében kijelentette, hogy a Londoni Szcientológia Egyház kápolnáját az Egyesült Királyság törvényei szerint el kell ismerni, mint vallásos áhítatra szolgáló helyet.

Ez az ítélet az Egyesült Királyság legmagasabb szintű bírósága részéről, mely egyértelműen elismeri a Szcientológia vallásos jóhiszeműségét, azt jelenti, hogy az angol szcientológusok jogilag érvényes házasságot köthetnek a család és barátok jelenlétében a Szcientológia vallási esküvői szertartás keretein belül a londoni egyház kápolnájában.

A Legfelsőbb Bíróság ítélete vallási téren megerősíti az egyenlőség és a diszkrimináció-mentesség alapelveit. A döntés gondoskodik arról, hogy a Szcientológia Egyház és a szcientológusok ne részesüljenek másféle bánásmódban az Egyesült Királyságban, mint más vallások és híveik, és azonos jogokkal legyenek felruházva.

Miután megállapította, hogy a Szcientológia egy vallás, és kápolnája (amely minden egyházában megtalálható szerte a világon) vallásos áhítat helye, a Legfelsőbb Bíróság úgy ítélkezett, hogy a vallás és a vallásos áhítat kifejezések definíciójának elég modernnek és tágnak kell lennie ahhoz, hogy magába foglalja a világnépesség többsége által gyakorolt vallásokat.

A békés demonstráció célja – ahogy azt a Nagykövetnek elküldött levélben megfogalmazták -, hogy “kinyilvánítsuk egyértelmű állásfoglalásunkat a vallásszabadság és az emberi jogok mellett! Kérem, hogy tolmácsolja a Magyar Köztársaság Elnöke számára kérésünket, mely szerint azonnali hatállyal kérjük a vallásszabadság és az emberi jogok visszaállítását Magyarországon!”

A protestálás L. Ron Hubbard, a Szcientológia Hitvallása című írásának felolvasásával fejeződött be.