Mi köze van a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak a szcientológusok gyónási titkaihoz?

992

A Nemzeti Adó és Vámhivatal is lefoglalt Szcientológia Egyház hívők szellemi fejlődését nyomon követő lelkészi feljegyzéseit.

Október 18-án, a Szcientológia Egyház épületében rendőri razziát tartottak, majd a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság emberei lefoglaltak és elszállítottak gyónási titkokat tartalmazó dossziékat. A NAIH emberei szinte még ki sem tették a lábukat, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Osztályának nyomozói vették át a stafétát.

Az egyház néhány munkatársa akkor már több mint 24 órája talpon volt, azonban ezt nem vette figyelembe a hatóság és továbbiakban is bent marasztalták őket az épületben, anélkül hogy egyáltalán tisztázták volna velük, mi is az ellenük felhozott vád.

A NAV nyomozói további gyónási titkokat és vallási iratokat tartalmazó dossziékat szállítottak el és foglaltak le. Sem az Egyház munkatársai, sem pedig a hívők számára nem tisztázott, hogy egy adóügyekben érdekelt hivatal hogyan lesz érdekelt vallási ügyekben is.

Vélhetőleg szóértelmezési félreértés történhetett, hiszen preclear dossziék (röviden PC dossziék) a vallásos tanácsadás, az auditálás feljegyzéseit tartalmazzák.

Az auditálás szó a köznapi értelemben valamely vállalat, vállalkozás működésének számviteli, ügyviteli, információs stb. szakszerűségének vizsgálata, ellenőrzése.

Azonban, ha megnézzük az auditálás szót egy szótárban, akkor láthatjuk, hogy eredeti jelentése “meghallgat”. A Szcientológiában az auditálás szót használjuk a vallási tanácsadásra, ahol egy auditor – azaz Szcientológia lelkész – irányított kérdésekkel és azáltal, hogy meghallgatja, segít egy személynek megtalálni és kezelni lelki gyötrelmeinek gyökerét.

Félreértésre adhatott okot az is, hogy az auditálásban részesülőket a Szcientológiában PC-knek azaz PreCleareknek nevezik. A Clear szó – angolul tiszta – egy olyan szellemi állapotot jelez, ahol a személy megszabadult a terheitől és képességei teljes potenciálját fel tudja használni az életében. Így tehát a PC elnevezés azokra a személyekre használatos, akik a Clear állapotot még nem érték el, előtte vannak.

A PC szót általánosan a Personal Computerre, azaz Személyi számítógépre használják.

Ezt tekintve a NAV nyomozói valóban érdekes értelmezést kaphattak, hiszen ők lehet azt gondolhatták, hogy személyi számítógépek információinak, illetve számviteli adatainak átvizsgálását tartalmazó dossziékra bukkantak.

Valójában a PC auditálási dosszié jelentése: egy hívő tanácsadásáról szóló vallásos dokumentumok, amelyek segítenek nyomon követni az illető szellemi fejlődését.

A Szcientológia Egyház rendelkezik egy tanulási módszertannal, aminek egyik legfőbb összetevője, hogy az információt elsajátítani kívánó fél tisztában legyen a szavak odaillő értelmével. Tudják továbbá azt is, hogy egy félreértett szó azt eredményezheti, hogy egy személy teljesen összezavarodik a témában, ezért a szcientológusok egy békés eszközhöz fordultak, hogy újra hozzáférhessenek a vallási irataikhoz.

Az egyháztagok egy petíciót nyújtottak be a NAV Bűnügyi Főigazgatójának, Dr Vankó László dandártábornoknak, melyet egy békés demonstráció keretében adtak át.

A Szcientológia Egyház tagjai bíznak benne, hogy a dandártábornok úr intézkedéseket tesz, hogy a szcientológusok ismét élhessenek szabad vallásgyakorláshoz való jogukkal.