Miért vallatószobákról beszél a média?

329
A Váci út 169-ben várunk bárkit szeretettel, hogy megtekintse ezeket a napos szobákat és akár egy kávét is elfogyasszon egy szcientológus lelkésszel.

Egy, a Ripost bulvármagazin által kieszelt kifejezésről van szó, de a valóságban egy teljesen hétköznapi szobáról van szó egy asztallal, két kényelmes székkel és egyéb berendezési tárgyakkal. Ezekben a szobákban személyes tanácsadás zajlik. A személyes tanácsadás beszélgetés formájában valósul meg.
Az erőszakkal történő információ kicsikarás a barbár módszereket használó Rákosi-rendszer sajátja, és a csendes demonstrációt szervező szcientológusok remélik, hogy ezekkel az érzelmekre ható kifejezésekkel a szenzációhajhász média nem a múlt rossz emlékein kíván újabb sebeket ejteni.

A tanácsadás során egy szakértő auditor beszélget a vallás gyakorlójával, és együtt megtalálják azokat a területeket a személy életében, ahol nehézségei vannak, vagy ahol segítségre szorul. A beszélgetés lényegi részeiről – a vallás gyakorlójának tudtával és beleegyezésével – feljegyzés készül, hogy később megnézhessék, miben sikerült előrehaladni, mit sikerült kezelni, megoldani.

Teljesen világos, hogy a személy számára akár bizalmas adatokról is szó eshet, ami a Szcientológiában a lelkészi titoktartás hatálya alá esik. Valakinek nehézsége lehet például a házasságában, nyilván ez nem olyan téma, amit az illető bárkivel szívesen megoszt. Az auditor egy olyan személy, akiben a Szcientológia gyakorlója méltán megbízhat. A több éves képzése során ugyanis arról tanult, hogy hogyan tud másnak segíteni felismerni a problémáinak a gyökerét. A hívek jogos aggodalmára inkább az ad okot, amikor a személy féltve őrzött adatai valóban illetéktelen személyek, hatóságok birtokába kerülnek. Ki szeretné azt, hogy egy rendőrnyomozó olvasgassa azt, hogy mi a problémája a házasságával?

Valójában minden embernek rendkívüli segítséget jelent, ha valaki meghallgatja a problémáját, és esetleg közösen kiötlenek valami megoldást. A Szcientológiában ugyanez a segítség zajlik. A személy, aki segít, az auditor. Az auditor szó a görög “audio” azaz “meghallgat” szóból ered.

A Váci út 169-ben várunk bárkit szeretettel, hogy megtekintse ezeket a napos szobákat, és akár egy kávét is elfogyasszon egy szcientológus lelkésszel.