Hogyan működik a Szcientológia Egyház más országokban?

303

A Szcientológia elismert vallás szerte a világon.

Az egyház mindenhol, ahol hivatalos formába szerveződik, vallásos célú, nonprofit társaságként jelenti be tevékenységét az adott ország törvényeinek megfelelően, azokat az országokat leszámítva, ahol ilyen regisztráció nem lehetséges.

A jogi rendszer országról országra gyakran jelentősen különbözik. Némely állam hivatalos jegyzéket vezet a vallásos szerveződésekről, amelybe minden csoport köteles felvetetni magát, és köteles megfelelni bizonyos feltételeknek. Más államok ezzel ellentétes nézőpontra helyezkednek, és kifejezetten tiltják az elfogadott vallásokat nyilvántartó hivatalos listák készítését, minthogy elveik szerint a vallások ügye nem tartozik az államhatalom hatáskörébe.

A Szcientológia Egyháznak 184 különböző országban, több mint 11000 szervezete van. Minden évben 4,4 millió új embert üdvözöl. Mindenhol a helyi törvényeket betartva, a vallásügyi törvényeknek megfelelően állnak a hívők rendelkezésére a szervezetek, missziók és kisebb csoportok.

Prof Dr. Máté-Tóth András valláskutató, aki korábban megvizsgálta a Szcientológia Egyházat, szintén így nyilatkozott:

“Azt tapasztalhattuk, hogy a közösség minden tekintetben törekszik a Magyarországon hatályos törvények szerint eljárni, ami természetesen kiterjed az adatvédelmi törvényre is.”

Számos ország kormánya és bíróságai elismerik a Szcientológia vallásos természetét.

Néhány országban a Szcientológia Egyházat arra kényszerítették, hogy vallásos mivolta ügyében – azt megerősítendő vagy az alaptalan bűnügyi vádakra válaszul – bírósághoz forduljon. Az egyház elkerülhetetlenül győzedelmeskedett ezekben a perekben, és vallási jóhiszeműsége egyértelmű elismerést nyert. Ezen ítéletek némelyikére – beleértve az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága, az Olasz Semmítőszék és az Ausztrál Legfelsőbb Bíróság határozatait – most vezető tudósok és igazságügyi szakértők úgy tekintenek, hogy megalapozták a vallási elismerés ismérveit, amelyeknek minden vallás meg kell, hogy feleljen.