Egy orvos felháborodása Péterfalvi „adatkezelési” módszerein

589

A minap megrökönyödve láttam, hogy Magyarország adatvédelmi főembere, Péterfalvi Attila sajtótájékoztatón a Szcientológus vallási közösséghez tartozó emberek, magyar állampolgárok személyes gyónási titkait olvasta be, amit azután több hírcsatorna világgá kürtölt! És még ő állítja, hogy azok sértettek törvényt, akik „lejegyezték az adatokat”!

Orvosi munkám nagy része abból áll, hogy pontosan dokumentálom egy beteg vizsgálati adatait, pontosan dokumentálom az állapota alakulását. Ez a világon mindenütt így megy. Dokumentáció nélkül lehetetlen lenne egészségügyi tevékenységet hatékonyan végezni.

Egy ember állapotának felméréséhez rengeteg dolgot kérdezünk, a nagyszülei betegségétől kezdve az alkohol fogyasztási szokásain át minden olyan körülményt, ami a jelenlegi állapotát – ami miatt segítségért fordult hozzánk – befolyásolja. Mivel a stressz jelentős tényező, természetes, hogy a más emberekkel való viszony (munkahely, bank, család stb.) is szóba kerülhet.

Mindez annak az embernek az érdekében történik, aki segítségért fordult hozzánk, és nem azért, mert a reggeli kávé után bármelyik kollégám azzal szórakoztatná magát, hogy „adatokat gyűjt” valaki székelési szokásairól vagy más személyes dologról.

Ez nem „kiváncsiság-kielégítés”, nem „adatgyűjtés”, ez gyógyítás, ami adatok megszerzése és rögzítése nélkül (papíron és elektronikusan) elképzelhetetlen. Olyan nehéz elképzelni, hogy a Szcientológusok gyónása is megkövetel valami hasonlót?

Mostantól akkor aggódhatok, hogy Péterfalvi Attila, ha úgy dönt, kiteregetheti a betegeim abortuszainak számát vagy a prosztata méretét a TV-ben? Vagy az adatvédelmi szerv határozhatja meg, hogy mit írhatok le, szakmai szempontok helyett?

Orvostanhallgató koromban pszichológiai és pszichiátriai gyakorlatokon is részt vettünk. Jelentem, az ottani – akkor még – álmokat, vágyakat, családtagokat és ismerősöket is név szerint érintő „adatgyűjtés”-nél részletesebb, kiterjedtebb nehezen lenne elképzelhető. Természetesen minden rögzítve.

A bőr- és nemibeteg gondozókban, fertőző osztályokon az összes korábbi kapcsolat név szerint kerül rögzítésre, ráadásul ott ez még további, másokat is érintő intézkedésekkel is jár.

Mindenhol, ahol embereken segítenek, azt annak a tevékenységnek a kiképzett szakértői a szakma bevált, hatékony módszerei szerint végzik, ami adatok megismerése és rögzítése nélkül elképzelhetetlen. Hogy jön ahhoz egy alattomos hivatalnok, hogy olyasmit próbál durván szabályozni, amiről fogalma sincs? Ezt nevezik a hatalommal való visszaélésnek!

Abban a tudatban végezzük a munkánkat, hogy segítünk, és a betegeink adatai biztonságban vannak. De ha holnap egy elégedetlen, kártérítésre vágyó korábbi beteg megkeresi az Adatvédelmi Szervet, akkor lehet, hogy az én betegeim is a TV-ből hallják majd vissza azt, amit a titoktartási kötelezettségemben megbízva elmondtak nekem?

Dr. Lerner Péter, orvos