A SZCIENTOLÓGIA EGYHÁZ NYILATKOZATA

329
Szcientológia egyház Budapest fotó

Adatvédelemnek álcázott vallásüldözés

A Magyarországi Szcientológia Egyház ellen folytatott országos razzia nem más, mint a szcientológus vallású magyar állampolgárok emberi jogainak gyalázatos és általános semmibe vétele.

A hatóságok önkényuralmi megfélemlítési módszereket használnak, hogy zaklassanak, diszkrimináljanak egy békés vallási közösséget. Egyetlen példát sem találunk arra, hogy az Egyház megsértette volna hívei magánéletéhez való jogát. Ellenkezőleg: a kormányzati razziák során kivétel nélkül minden szcientológus magánélethez való jogát sértették meg egy kultúrember számára felfoghatatlan mértékben .

A vallásos tanácsadás során átadott legintimebb információkat tartalmazó vallásos iratokat, melyeket mint minden más vallás, a Szcientológia Egyház is bizalmasan kezel, a Magyar Kormány egyszerűen lefoglalta. Az Egyház Lelkészi Kódexe, amely jóval korábbra datálódik, mint a magyarországi Adatvédelmi Törvény, teljes mértékben megtiltja az Egyház bármely lelkészének, hogy felfedjen bármilyen információt, amit egy hívőtől megtud. A gyónás szent és sérthetetlen, a hívők tisztában vannak ezzel, ezért a Szcientológia Egyház ennek szellemében őrzi a kapott információkat.

Többször meghívtuk a kormányzati és hatósági tisztségviselőket, hogy jöjjenek el hozzánk, és nézzék meg a saját szemükkel, mi folyik a Szcientológia Egyház falain belül. Ehelyett ők egy látványos akció keretén belül rárontottak a hívekre, és folyamatosan megalázzák, zaklatják a békés szcientológusokat vallásuk gyakorlása közben. Sajnos nincs jobb szó rá: ezek az akciók az önkényuralmi rendszerek legszégyenteljesebb gyakorlataira emlékeztetnek. Az egyház híveit és munkatársait karhatalmilag kényszerítették, hogy aláírjanak egy olyan dokumentumot, amely megtiltja nekik, hogy 20 évig beszéljenek erről a gyalázatos kormányzati akcióról. Történelmileg ez leginkább a kelet-német Stasi módszereihez hasonlít.

A rendőrség sajtóközleményének “egyéb bűncselekmények” – állítása légből kapott vádaskodás. Az Egyház könyvelése és pénzügyei rendben vannak, és sem Budapesten sem máshol nem követtek el bűncselekményeket. Ezzel szemben a Szcientológusok munkáját számtalanszor elismerték, mert – hogy csak egy példát említsünk a társadalomjobbító tevékenységeik közül – folyamatosan segítenek emberek ezreinek leszokni a drogokról.

Minden új vallásnak meg kellett küzdeni a diszkriminációval, tudatlansággal és intoleranciával. A szcientológia sem kivétel. A hamis vádaskodásokat kísérő, túlkapásokkal teli rendőrségi akciók nem új keletűek, számos országban lejátszódott ugyanez a koreográfia, amelyek során ugyanilyen vádak dőltek meg. Például nemrég mentették fel az Egyházat Belgiumban, ami egy 18 évig tartó súlyos nyomozásnak vetett végett és az eljárásban résztvevő hivatalnokokat elmarasztalták.

Ezen felül a Szcientológia Egyházat, mint jóhiszemű (bona fide) vallást ismerik el szerte a világon. Az Egyesült Államokban, a Nemzeti Adóhivatal a Szcientológia Egyház minden szervezetét vallásos szervezetként ismerte el. Ausztráliában több éves diszkrimináció után a Szcientológiának vallásos elismerést biztosított az Ausztrál Legfelsőbb Bíróság, amelynek határozatát alkalmazzák az Ausztrál Jótékonysági Bizottságban a vallás definiálására. Olaszországban, az Olasz Legfelsőbb Bíróság megállapította, hogy a Szcientológia Egyház által használt adománygyűjtési rendszer méltányosabb (fairer), mint a Katolikus Egyházé / Spanyolországban, az ország történetének egyik leghosszabb nyomozása után, az Egyházat vallásos szervezetként regisztrálták. Az Egyesült Királyságban, a Legfelsőbb Bíróság teljes vallásos elismerést adott a Szcientológiának, modernizálva a vallás XIX. században megfogalmazott definícióját.

Azoknak, akik felelősek a Szcientológia Egyház békés gyakorlata elleni illegális üldöztetésért a történelem tanúsága szerint szembe kell nézniük a felelősségre vonással is.

Október 23-án, amikor a világon mindenki a magyarok elpusztíthatatlan szabadságvágya előtt tiszteleg, akkor ez a felhívás nem is lehetne aktuálisabb.