Nyílt levél Bella Leventének egy szcientológustól

Kedves Levente!

Régóta hallgatom műsorát, nagy tisztelője vagyok.

Kedvelem nyugodtságát, türelmét, pártatlanságát, hogy tiszteli a vélemény-szabadságot, hogy kiáll más emberek jogaiért és képviseli az egyensúlyt a Lecsóban. Látja és láttatja a jó és rossz dolgokat egyaránt. Pártállásról függetlenül. Leginkább mégis az tetszik, ahogy helyreteszi a gyalázkodó, gyűlöletkeltő és mások ellen felszólaló betelefonálóit. Nevelő és jótékony hatású. Folytassa tovább ezen az úton.

A tegnapi Lecsó című műsorban tanúsított vélemény nyilvánítása sajnos nem ilyen volt.

Az adás után felvetődött bennem, hogy:

• Olvasott Ön valaha bármely Szcientológia könyvet?
  • Járt valaha az egyesületnél személyesen?
  • Beszélt már életében szcientológussal személyesen?

Én 23 éve tanulmányozom a Szcientológiát, de egyetlen olyan dologgal sem találkoztam, ami a tegnapi műsorban elhangzott. Honnan szedték a hallgatók ezeket az eszement baromságokat?

Hogy lehet szavazásra bocsátani egy ilyen kérdést a Szcientológiával kapcsolatban?

Hiszen az emberek nem tudnak róla semmit. Nem ismerik a tényeket.

Hiszen ennyi erővel azt is kérdezhetnék, hogy kiadjuk-e a kilövési engedélyt pl. a 6 ujjú honfitársainkra? Vagy kitiltsuk-e Magyarországról a Pirézeket? Garantálom, hogy a válaszok zöme az lesz, hogy I G E N !

Egy ilyen kérdésre mit válaszol a “nép”? A tömegeknek mi a reakciója a mássággal, az ismeretlennel, a tőle eltérővel szemben? Miért kell az emberek legalacsonyabb szintű ösztöneire és gyűlöletére építeni a műsort?

Nincs elég téma? Politikus bűnözők szabadok mászkálnak mindenfelé.

De ami ennél is rosszabb, az a dolog szakmai része. Hogy műsorvezetőként beismerte, hogy kizárólag hallomásból és másoktól származó ismeretei vannak a dologról.

Ezt a hozzáállást vártam volna el Öntől: “Hát igen, én erről keveset tudok, hallottam ezt is azt is, nem jókat, de nyitott vagyok és egy kicsit tájékozódom. Hívjuk fel az egyesületet. Lehet, hogy nem is olyan rosszak, adjunk nekik egy esélyt… Csak 1 percre pártatlan leszek, hiszen van több ezer híve ennek az izének. Nem ismerem őket, nem jártam ott, de most félreteszem egy kicsit az előítéleteimet, amúgy is kormányzati támadás alatt állnak, meg elvették az egyházi státuszukat a szerencsétleneknek. Hát nézzük meg, hogy mi is ez, adok nekik egy esélyt…”

A tegnapi műsorban Ön nem adott esélyt egy támadás alatt álló vallási, világnézeti kisebbségnek, hanem röhögve még beléjük is rúgott.

A műsorból semmi más nem hiányozott, csak az alábbi újságírói, szerkesztői és etikai alapelvek:

• a korrekt kétoldalú tájékoztatás elve
  • a “hallgattassék meg mindkét fél” elve
  • az ártatlanság vélelme
  • elfogulatlanság (többször megjegyezte, hogy “amit én egyébként nem tartok egyháznak…”)
  • a tisztességes és kiegyensúlyozott tájékoztatás elve
  • tisztesség
  • becsület

Ön egy felkészült és profi rádiós, miért nem használja a szakmájának legalapvetőbb újságírói és etikai szabályait?

Ön hogyan érezné magát, ha mondjuk egy filozófiának vagy irányzatnak a híveként, tanulmányozójaként az Ön által tanulmányozott filozófia kitiltását szavaztatná meg valaki egy nyilvános műsorban, olyanokkal, akik azt sem tudják, mi az?

Olcsó és aljas bulvárfogás volt! Mélyre süllyedt.

Miért kell a jóhiszemű, a témáról semmit sem tudó hallgatóit szándékosan egy vallási kisebbség ellen hergelnie?

Egy olyan vallási kisebbség ellen, akit aznap rohantak le a készenléti rendőrök és akik amúgy is épp kormányzati támadás kereszttüzében állnak?

Önök, a Lánchíd Rádió talán nem áll kormányzati támadás alatt?

Ne értsen félre, nem kell bennünket szeretnie, de miért kell belénk rúgni?

Aljas és szakmailag is súlyosan kifogásolható adás volt!

A szcientológusok ugyanolyan magyar állampolgárok, mint bárki más. Ugyanazok a jogok illetik meg őket, mint mindenki mást. Mi is itt élünk, itt dolgozunk, fizetjük az adónkat, iskolába hordjuk a gyerekeinket és szeretnénk ebben az országban békében együtt élni másokkal. Az Ön műsora nem segítette elő ezt. Felkeltette az emberek gyűlöletét irántunk.

Ha a közeljövőben megvernek valahol egy szcientológust az országban vagy inzultálják, vagy talán meg is ölik, remélem, lesz lelkiismeretfurdalása, mert tegnap vastagon besározta a kezét gyűlölettel!

Üdvözlettel,

Nozdroviczky Sándor